Informasjon

Allerede noen dager i forkant ble det meldt mye regn og uvær i tidsperioden for denne flotte turen. Værvarselet holdt seg og like etter turstart kom regnværet skyldende ned for alvor, og slik holdt det på de neste timene. Kanskje var det like greit ettersom antall parkeringsplasser var noe begrenset! 
Kvaliteten og opplevelsen man kunne tilby denne dagen med et besøk til de tre fraflytta gårdene Murtedal, Storrhei og Flanestad var noe som pirret mange, ettersom hele 55 personer hadde kledd seg i sitt beste turtøy for å få med seg dette. 
Svein Hillestad og Oddvar Helgesen var våre to dyktige naturloser denne dagen.

Litt historisk informasjon (ref. Hægelandsboka):

Murtedal:
1841: Nye plassfolk: Olav Jensson Høversland, gift med Kjersti Olsdotter Eikelia. De fikk 11 barn. 7 døde som småbarn. Mange av barna døde mens familien bodde andre steder enn Murtedal.
1845: Kristen Kristenson Tussekil, gift med Kari Sørensdotter Sundbø. De fikk 10 barn. 7 døde som barn, men flere av disse døde også mens familien bodde andre steder.

Storhei eller Storrhei:
Storr, eller Starr, er en planteslekt med mange arter i Norge. Navnet på plassen kan ha vært Storrhei etter plantenavnet, men Storhei passer også ganske godt med beliggenheten. 
På steinen, som står vest for husa, er det hogd inn A.D og et årstall, trolig 1833. AD kan stå for Anno Domini. "I det Herrens år", og steinen kan være reist til minne om året da husene på Storhei brant ned. Muligens omkom det et menneske i brannen. I Hægelandsboka er nevnt en søster av Kristen K. Norbu, Anne Karlsdotter Norbu, og hun døde på Storhei i 1833. 


Her følger noen bilder fra turen. Klikk på bildene for større versjon 

Storrhei
Storrhei

Storrhei-2
Storrehei

Naturlos_16.09.18_Murtedal
Murtedal

Elin-Fiske-Langøy
Elin Fiske Langøy i årestua ved Flanestad gård

Naturlos_16.09.18_Storrhei
Samling på Storrhei

Naturlos_16.09.18_Flanestad-1
Årestua på Flanestad gård

Naturlos_16.09.18_Flanestad-2
Årestua på Flanestad gård

Naturlos_16.09.18_Legge_ned_blomster

I Hægelandsboka står det at steinen trolig er reist til minne om en datter av Kristen Karlson Norbu. Kristen var gift tre ganger, og han bodde på Storhei fram til 1837. Dattera er da trolig født og død samme år (1833). Under naturlos-turen ble det lagt ned blomster ved denne steinen.

Det ble ikke tid til å besøke russerhulen denne dagen. Da ligger alt til rette for en ny interessant tur i området i løpet av 2019!

 

Linker og kontaktperson