Fakta om kommunen

Iveland kommune ligger i Aust-Agder og grenser til Vennesla kommune (Vest-Agder) i sør, Evje & Hornnes kommune i nord og Birkenes kommune i øst. Kommunens areal er på 260 km2 og folketallet har nå passert 1330 innbyggere. Kommunen har spredt bosetting og tre mindre tettsteder; Birketveit, Vatnestrøm og Skaiå. Kommuneadministrasjonen holder til på Birketveit.

I Iveland er det gode oppvekstvilkår. Vi har to barneskoler og en ungdomsskole. Kommunen har allsidig kulturliv med blant annet hornorkester, skytterlag, idrettslag, kulturskole etc.

Iveland/Evje- området er internasjonalt kjent for sine store mineralrikdommer. Over 100 forskjellige mineraler er funnet her, til dels svært sjeldne. På Åkle, sentralt på Birketveit, vil du finne en ny flott mineralutstilling. 

Avstander fra Iveland:

 • Kristiansand 45 km
 • Vennesla 25 km
 • Arendal 80 km

Visjon og mål

Gjennom gjeldende kommuneplan (samfunnsdel) har vi definert følgende visjon, mål og kjerneverdier:

 • Visjon: Iveland kommune - Et godt sted å bo!
 • Målsetting: Befolkningsøkning over landsgjennomsnittet
 • Kjerneverdier: Modig, raus og troverdig

Kommunestyret har vedtatt den nye samfunnsdelen av kommuneplanen våren 2014. 

Kommunevåpen og kommuneblomst

Iveland kommune sitt kommunevåpen ble godkjent i statsråd i 1987. Vi har senere utviklet vår kommunelogo til dagens utgave.

 • Kommunevåpenet er en sølvhammer på grønn bunn
 • Kommunevåpenet ble vedtatt av Iveland kommunestyre 16.12.86 og i Statsråd 09.10.87
 • Heraldisk beskriving: I grønt en sølvhammer

Bakgrunn til valg av motiv:

 • Grønnfargen symboliserer skog- og jordbruk, men gir et bilde av kombinasjonen mellom jord- skogbruk og gruvedrift i kommunen. Sølvfargen på hammeren gir også assosiasjon til metaller som finnes i gruvene i kommunen og hammeren symboliserer gruvedrift helt generelt.
 • Kommunevåpenet er tegnet av Ulf Skauge etter en ide av Astrid Vatnestrøm

Kommunepins koster kr. 50,- per stk.

Kommuneblomst:
Nøkkerosen er en vannplante i nøkkerosefamilien. Den er 20 cm bred på lange stilker, slik at den flyter i vannoverflaten. Den har store hvite blomster og runde blader.

Det finnes vel knapt det vann eller lite tjern som ikke er pyntet med hvit nøkkerose. Den kraftige og næringsrike rotstokken ligger gjemt nede i mudderbunnen, og fra den skyter det opp luftfylte stilker med enkeltvise blomster og blad. Rotstokken får dermed alltid tilført friskt surstoff. De lange stilkene ble brukt i barnelek. Ved å bryte blomsterstilkene i passe biter, ble det flettet flotte blomsterlenker som ble båret rundt halsen! Trass i de gamles advarsler om ikke å svømme ut til "kolbladene" (nøkkerosene), fikk vi alltid tak i disse. Kanskje lå det et element av gammel overtro i dette, en kunne nemlig bli dradd ned (til nøkken ?) av vannliljene. Når blomstene har gjort sitt og den store frukten er blitt moden nede i vannet, blir frøene etter hvert frigjort, de flyter opp til overflaten og blir spredd langt avsted.

Kilde: Blomstrende Sørland (1997)

Transport muligheter

Iveland kommune ligger sentralt plassert på Agder, men det offentlige transport-tilbudet er noe begrenset!

Transport:   Nettsider:
Buss Iveland og Vatnestrøm Rutetider Iveland
Rutetider Vatnestrøm
Buss Kristiansand - Vennesla/Samkom Rutetider
Buss Kristiansand - Evje/Setesdal Rutetider
Buss Kristiansand - Evje - Åseral Rutetider
Tog Vennesla NSB - rutetider
Fly Kjevik Kjevik - Avinor  

Det er etablert Park & Ride anlegg ved Grovane stasjon og ved Kilefjorden camping. I tabellen over finner du eksisterende rutetider for bussen, som stopper like ved anleggene. Man kan pr august 2017 blant annet kjøpe et fleksikort mellom Grovane stasjon og Kristiansand med 20 klipp for kr. 430,-. Man sparer i dette tilfellet både bom- og parkerings utgifter! 

Ferjeterminalen ligger i Kristiansand med daglige forbindelser til Danmark.

Severdigheter i Iveland

Innenfor kommunens grenser har vi endel severdigheter og opplevelsesmuligheter vi gjerne deler med deg!

Les mer om:

 • Iveland kommune sin flotte mineralsamling (ny mars 2015)
 • Ivelandsgruvene - åpent for besøkende
 • Ivelandsveggen - fjellskjæring midt i sentrum
 • Iveland og Vegusdal bygdemuseum - intimt og koselig!
 • Eieland skule - opplev skoledagene slik de var for 70 år siden
 • Iveland kirke
 • Ogge - et padleeldorado med 365 øyer
 • Friluftsområder
 • Ogge gjesteheim - idyllisk overnattingsplass ved innsjøen Ogge 
   
Iveland kommunes mineralsamling:
Samlingen finner du på Åkle, sentralt på Birketveit (Iveland sentrum). Den ble åpnet i mars 2015, og fremstår nå som flottere enn noen gang!
Almandin fra Steli_200x168.jpg

Ivelandsgruvene:
Ivelandsgruvene er en gruppe av grunneiere som har åpnet gruvene sine for besøkende. Mot en liten avgift er det mulig å få adgang til de tre gruvene. Felles billett for samtlige gruver selges på kommunehuset på Birketveit. Gruvene er selvbetjente.
- Klikk på bildet for mer informasjon.

Gadolinitt fra Slobrekka_200x151.jpg
Ivelandsveggen:
I krysset ved innkjøring mot kommunehuset / Iveland kirke vil du kunne se en usedvanlig, flott loddrett vegg! Den avsagte fjellknausen er et enestående vakkert geologisk snitt.
- Klikk på bildet for mer informasjon.
 
Ivelandsveggen_200x84.jpg
Iveland og Vegusdal bygdemuseum:
Museet finner du ved gården nedre Fjermedal som ligger omlag 5 km nord for Vatnestrøm. På museet finner du et tun med gamle hus omkring; Setehus (Engeslandshuset), ildhus, stolpehus, stall, løe og kvern. Guide hver søndag i sommersesongen mellom 11.00-17.00.
- Klikk på bildet for mer informasjon.
 
Iveland og Vegusdal bygdemuseum.jpg
Eieland skule:
Eieland skule er det eneste skolebygget i kommunen fra eldre tider som står slik det opprinnelig var. Skolehuset ble bygd i 1877. Skoleåret 1959/60 var det siste året skolen var i bruk. Eieland skule ble valgt til kommunens kulturminne i forbindelse med kulturminneåret 1997.
Eieland skule_200x133.jpg
Iveland kirke:
Ble bygget i 1836 og innviet i 1837, og er sannsynligvis den tredje kirken på dette stedet. Kirkens nåværende orgel er fra 1967, og den eldste av kirkens to klokker er støpt i Helsingør i Danmark i 1656.
- Klikk på bildet for mer informasjon
Iveland kirke_200x168.jpg
Ogge - et padleeldorado:
Ogge er et eldorado for alle som er glad i friluftsliv, et området med 70 km strandlinje. Tallrike øyer og holmer, trange sund og lune viker ligger og venter! Det er etablert fire turplasser i Ogge med grillmuligheter og toalett. Søppelstativ er satt ut som tømmes regelmessig. En naturskole på østsiden (Birkenes kommune) ble etablert i 2009. Ved Ogge Gjesteheim kan en leie kano og annet utstyr for en dagstur eller overnattingstur.  Ikke aktuelt pr 07.02.2019
- Klikk på bildet for mer informasjon.
Padling i Ogge[1]_200x338.jpg
Friluftsområder:
Det er etablert trivelige badeplasser i de tre tettstedene. Videre finnes endel mindre vann med gode muligheter for å bade. Gode muligheter for aktivt friluftsliv i hele kommunen.
Øverokilen friluftsområde på Skaiå_200x316.jpg
Ogge gjesteheim:
Ogge gjesteheim ligger i naturskjønne omgivelser like ved den praktfulle innsjøen Ogge. Her er det servering av mat og drikke, muligheter for camping, kiosk og salg av fiske- og gruvekort. Ogge Gjesteheim tilbyr utleie av utstyret du trenger for korte eller lengre turer i Ogge; Kanoer, vester, årer, telt, liggeunderlag, stormkjøkken og kart m.m.
 Ikke aktuelt pr 07.02.2019
- Klikk på bildet for mer informasjon.
Ogge gjesteheim[1]_200x133.jpg

Tilknyttede elementer / linker:

Kontaktinformasjon