Det er et omfattende arbeid som ligger bak musikalen som ble vist på Iveland bedehus mandag 19. desember. Primus motor bak musikalen, Kristin Guse Hægeland, har i teksten under redegjort for forberedelser, bakgrunn for valg av forestilling, planlegging, gjennomføring - helt frem til publikums begeistring med trampeklapp en mandag kveld i desember!

Mandag 19. desember braket det løs på Iveland bedehus, da hele 5.-7. trinn på Iveland skole fremførte musikalen «Stopp, ikkje mobb!» for stinn brakke. Alle de 42 elevene på mellomtrinnet deltok på ulike måter i produksjonen, med skuespill, sang, kulisser, scenearbeid, lyd/lys/film og sminke.
Musikalen er laget av Helle Ingunn Aaneland og Frode Skålevik på Haga skole. Den opprinnelige musikalen er noe omskrevet av oss på skolen og tilpasset ivelandsdialekta, samt med noen endringer i karakterene og replikkene.

Historien handler om en klasse der alle i utgangspunktet er venner med alle. Hilde (spilt av Eline Johanne Aasen) er ei skoleflink og pliktoppfyllende jente, som mer enn gjerne hjelper både lærer og medelever. Noen i klassen synes det blir for mye av det gode, og synes hun smisker fælt med læreren. Kristoffer (spilt av Jonas Eikeland) er en gutt som lett blir et midtpunkt i klassen. Men nå kjeder han seg, og han irriterer seg over "smiskegeita" Hilde. Kristoffer og gjengen blir mobbere, og slik starter marerittet for Hilde. De sender henne stygge sms og oppretter falsk facebookside i Hilde sitt navn, med bilde av ei geit. Det topper seg når de en dag planlegger å lure henne med seg, for å banke henne. Mobbingen gjør at Hilde mistrives og vil slutte på skolen. Hun møter etter hvert ikke opp på skolen, fordi hun er redd.
Musikalen tar opp spørsmålene: Hvorfor griper ingen inn? Hva med de som bare står og ser på? Ingen av elevene tør å si fra av frykt for selv å bli neste mobbeoffer. Løsningen blir at mor kontakter skolen og forklarer Hildes situasjon. En etter en forstår mobberne alvoret, og innser det dumme de har gjort. Det går godt til slutt, og de klarer å bli venner.
Gjennom skuespill og sanger om smisking, vennskap, planlegging av mobbing, omsorg, anger, vanskeligheten med å si fra hvis man ser mobbing, og det å si STOPP til mobbing, utvikler fortellinga seg sakte, men sikkert frem mot en løsning.

Arbeidet vårt med musikalen:
Vi begynte å jobbe med musikalen i september i år, som en del av skolens forebyggende anti-mobbearbeid. Forberedelsene har inkludert samtaler, film og fortellinger om mobbing, etter hvert audition, fordeling av roller, solosanger og andre arbeidsoppgaver, samt innøving av korsanger og intensive sceneøvelser. Det har vært hardt arbeid for barna, og de har jobbet med dette både på skolen og i lekse. Resultatet ble to storslåtte forestillinger med flinke skuespillere, solister, kor, scenearbeidere, lyd/lysmann, vår egen filmmann, sminkør, og elever som laget kulisser. I prosessen har elevene jobbet jevnt og trutt, og vi har innimellom blitt utålmodige alle mann. Men strevet lønnet seg mandag formiddag og kveld, da vi fikk vise det vi hadde trent på så lenge, for full sal og med trampeklapp hos et fornøyd publikum. Gjennom dette prosjektet har det dukket opp nye talenter både i sang og skuespill, og vi har sett enkeltelever «blomstre» og bli trygge på scenen.
Gjennom å delta i dette opplegget tror jeg elevene har blitt mer bevisst på ulike typer mobbing, og hva mobbing kan gjøre med et menneske. De har fått oppleve på kroppen hvordan det er å bli utestengt og uthengt, og de har blitt mer bevisst viktigheten av det å tørre å si fra og stå opp for andre. Det burde være et tankekors for oss alle, som medmennesker!

Fikk skryt av avtroppende rektor:
Etter forestillingen ble elevene skrytt opp i været av avtroppende rektor Håkon Laland, som var strålende fornøyd med de flotte elevene på skolen. Han synes de hadde gjort en formidabel jobb og var mektig imponert over innsatsen og prestasjonene.

Tekst: Kristin Guse Hægeland