Sommerles i Iveland og Norge

Sommerles er en nasjonal lesekampanje for 1. - 7. klasse. Hele Norge er med, og samlet i år tilsammen 125.088 deltakere. I Iveland var 41 barn og unge registrert. Den tradisjonelle sommerles-festen ble avholdt i september. Da var 15 barn og noen voksne tilstede. De tre som har registrert flest sider denne sommeren er:

  1. Sandra Jamal Aswad - ca 30 000 sider
  2. Abdul Wahab Mamadou Bah - 11 063 sider
  3. Widad Mariam - 10 028 sider

I Norge var det som nevnt registrert 125.088 deltakere. De har til sammen lest 1,6 millioner bøker - ca 174,5 millioner sider. 

Fra Syria til Iveland

Sandra Jamal Aswad begynte ved Iveland skole våren 2018 (4. klasse) og går nå i 7. klasse. Hun er kurder med en pappa fra Irak og en mamma fra Syria.

Urolighetene i hjemlandet startet opp i 2011, og nådde for alvor den nordøstlige delen av landet i 2015. Familien, bestående av to brødre, Sandra, mamma & pappa, bodde i Al-Hasakah i nordøst Syria. Det ble etter hvert så utrykt at familien valgte å flykte. Første stoppested ble 3-4 uker i Tyrkia før det ble båttur over til Hellas. Her var to fulle båter i følge. Den andre båten sprang lekk uti Egeerhavet. Heldigvis hadde faren en telefon på seg og fikk varslet myndighetene i Hellas, som kom til unnsetning og fikk berget alle om bord.
Flukten gikk videre mot Bosnia, til fots. Denne etappen tok flere uker, og var svært slitsom. Målet var en nær slektning til moren som bodde i landet. Etter en pause hos familien bar det videre til Tyskland i bil. Her ble familien hentet av en buss og kjørt videre til Danmark. Siste etappe var med Color Line til Oslo. 

Målet med flukten var å komme til Norge. Faren har ei søster i Larvik, og familien ønsket å komme nærmere de.

Ved ankomst søkte de asyl og fikk midlertidig plass på en campingleir ved Fredrikstad. Ferden gikk etter hvert videre til Risør der vi bodde i ca 2,5 år. Et asylmottak i Mandal var neste stoppested, før man flyttet til Vågsbygd og der etter til Iveland våren 2018. 

Elsker å skrive og lese

Sandra ....

Flukten fra Syria til Norge gikk for så vidt greit, men Sandra har likevel opplevd mye vondt og trist i sitt unge liv. Dette kan være vanskelig å snakke om, så penn og papir har blitt en god følgesvenn. Gjennom tekster får hun ut sine følelser og får delt sin historie.

For en tid tilbake fikk hun som vanlig god veiledning og et tips fra sin norsklærer, som har satt sine spor. I sitt eget hjem på Iveland fikk hun se og lest en barnebok fra sitt hjemland. Dette var begynnelsen på et nært forhold til tekst og bøker, et forhold som nå har blitt enda sterkere. I dag elsker Sandra både å lese og skrive. I sommerferien leste hun «hele tiden». Med en bok i fanget forsvinner hun inn i sin egen verden, og der kan hun være i timesvis.

Drømmen

Hennes foreldre har begge god utdannelse fra sine hjemland, og vil gjerne at barna skal satse på skole, utdanning og en god jobb de kan trives med. Ei kusine er tannlege, og dette er også et drømmeyrke for Sandra. Hun vet det kreves mye. En lang utdannelse, prioritering av tid og et sterkt fokus på prestasjon, kunnskap og lesing.

Kanskje blir Sandra den neste privatpraktiserende tannlegen i Iveland?
Vi ønsker deg lykke til Sandra!

Aktuelle linker

Kontaktinformasjon