Ut på tur i Iveland 2023

Tur-opplegget starter 17. mai 2023. Oppsøk våre ni turmål innen 1. oktober 2023. Kart og nærmere informasjon finner du her. Brosjyren kan hentes på butikkene og på kommunehuset senest 22. mai. 

Turområder og turløyper

Vi anbefaler følgende områder:

 • Iveland - Berefjell - Ranestad; Godt merket rundløype på ca 12 km. Skilt i hvert kryss. Turkart (pdf)
 • Møkjåland - Måvatn: En fin tur på skogsvei og sti til et idyllisk vann med svaberg. Turen er ca 3,5 km t/r og merket med blå farge. Turkart (pdf)
 • Kringsjå turområde: Dette flotte tur-området ligger helt sør i kommunen og har en spennende historie. Området ble etablert / bygget ut i forbindelse med bygging av Krigsjå kraftstasjon like før 1900. Kringsjaa har blitt restaurert de siste årene og fremstår nå som et idyllisk turområde med spennende lokalhistorie. Egne informasjonstavler. Parkering ved Kvernhusdalen, ca 800 meter fra Grovane stasjon. Det enkle turkartet (pdf) viser parkering og grusvei opp til selve området der man finner ytterligere informasjon.
 • Vatnestrøm lysløype: Lysløype på Vatnestrøm på ca 2.2 km. Underlaget er bark slik at det er gode muligheter for fysisk aktivitet hele året. Parkering ved Vatnestrøm grendehus.
 • Ut på tur i Iveland - ni postkasseturer - informasjon

Ellers nevner vi:

 • Avdagsfjellet: Sti (ikke merket) fra parkeringsplass ca 2,5 km vest for Frigstad. Turen er ca 3,5 km t/r. Flotte utsiktspunkter i sør og nord.
 • Skisland: Delvis merket, mulighet for rundløype(r). Løypa starter i nytt byggefelt på Skisland, men på grunn av hogst er området noe mer utilgjengelig.

Skiløyper:
Iveland idrettslag kjører opp skiløyper på Ivedalsheia (ca 8 km) når det er nok snø. Parkering ved Ivelandshallen eller opp bakkene fra Ivedal (anbefaling for barnefamilier). Lysløypa på Vatnestrøm blir også kjørt opp. Oppdatert føremelding legges ut på våre hjemmesider, facebook og på føremelding hos Midt-Agder Friluftsråd.

Dagsturhytta

Dagsturhytta - utsikt
Dagsturhytta Iveland ble åpnet fredag 16. juni 2023. Den ligger 200 meter vest for Berefjell. Hytta er åpen 24 timer 365 dager i året. Benytt gjerne hytta som et turmål og nyt nista innendørs. Eget hyttebibliotek. Toalett like ved. Det er inngått et samarbeid med Iveland idrettslag om tilsyn og enkelt vedlikehold. Bildet viser utsikten mot vest.  
Parkering ved Iveland kirke. Følg merket trase til Berefjell. 

Les mer om prosjektet Dagsturhytta Agder

Utstyrsbua

Utstyrsbua låner ut sports- og fritidsutstyr helt gratis!

Følgende retningslinjer gjelder ved lån av utstyret:

 • Ta med legitimasjon når du låner for første gang
 • Barn under 18 år må komme i følge med en voksen
 • For at utstyret skal være tilgjengelig for flest mulig - vennligst lever inn til avtalt tid
 • Skulle utstyret ha feil og mangler, gi oss beskjed om dette slik at vi kan fikse det
 • Blir utstyret skadet under bruk, snakk med oss, så finner vi en løsning
 • Ta godt vare på utstyret du låner og rengjør utstyret før du leverer det tilbake
 • Tapt utstyr/utstyr som ikke leveres tilbake faktureres med en egenandel.
 • Hvor lenge du kan låne utstyret avhenger av etterspørselen.

Dersom du ønkser tips til turen, anbefaler vi en nærmere titt på en eller flere av linkene i tilknytning til denne siden (se tilknyttede elementer / linker).

Målsettingen med utstyrsbua er å få innbyggere i alle aldre ut i mer variert aktivitet - og vi har spesielt fokus på barn og unge!

Her har du en oversikt over vårt utstyr som du fritt kan låne:
 

Bæremeis med solskjerm max 15 kg.jpg
Bæremeis med solskjerm
max 15 kg
Ryggsekk dameherre 55 kg.jpg
Ryggsekk dame/herre maks 55 kg


       Liggeunderlag.jpg
Liggeunderlag
Hjelmer ML.jpg
Hjelmer
størrelse M / L
Skateboard.jpg
Skateboard
Akebrett_400x692.jpg
Akebrett:
Sparkesykkel.jpg
Sparkesykler:
Pulk med drag og sele.jpg
Pulk med drag og sele:
Badmintonsett_1000x1300.jpg
Badmintonsett
Stormkjøkken vannrett.jpg
Stormkjøkken
Hodelykt vannrett.jpg
Hodelykt:
Volleyballer-vannrett.jpg
Volleyballer:

Kontaktinfo: Hege Merete Løvåsen

Kano og padling

Ogge er et eldorado for alle som er glad i kano/padling med sine 365 øyer. Ta med deg en kano eller kajakk for en dags- eller overnattingstur. Grillmuligheter og toalett flere steder i Ogge. Søppelstativ er også satt ut, disse tømmes regelmessig. Birkenes idrettslag laget et padlekart over innsjøen i 2014.

Fiske i Iveland

Fiske i Iveland:
Man trenger ikke fiskekort for å fiske i området Iveland - Skaiå. Ta kontakt med aktuell grunneier å be om tillatelse. 

Badeplasser

Vi har gode bademuligheter i hvert enkelt tettsted. I tillegg finnes små vann og idylliske Ogge, slik at bademulighetene er "uendelige": 

 • Birketveit: Her finnes en meget barnevennlig badeplass med lekestativ. Muligheter til sandvolleyball. Birketveittjønna ligger fint til like ved skole, kommunehus og bank. Gode parkeringsmuligheter. Toalettanlegg (åpent i sommer sesongen).
 • Vatnestrøm: Ved Bakkane på Vatnestrøm finnes en badeplass med benker og toalett (åpent i sommer sesongen). Gode parkeringsmuligheter.
 • Skaiå: På Skaiå (Øverokilen) finnes det en badeplass med toalett (sommeråpent). Øverokilen ligger 200 meter fra Joker Skaiå. Gode parkeringsmuligheter. 
 • Skisland: Fin sandstrand like ved broa

Kontaktinformasjon: