Best på parkering

Egil Mølland - rygg innIveland kommune har hatt trafikksikkerhet på dagsorden de siste årene. Gjennom holdningsskapende arbeid, motivasjon, innvolvering, samarbeid og godt planarbeid har man fått trafikksikkerhet til å bli endel av de ansattes hverdag. Kommunestyret vedtok vår trafikksikkerhetsplan i april 2019, og i juni 2019 klarte vi å tilfredstille alle krav til å bli en trafikksikker kommune. 

Onsdag ettermiddag tok vi en stikkprøve for å se om ansatte på kommunehuset og ved Iveland skole hadde vært bevisste på vår "rygg inn - kjør ut" politikk. 35 av 36 biler tilfredsstilte vårt krav, noe enhetsleder Egil Mølland er godt fornøyd med. Den "feilparkerte" bilen var for øvrig gjester ved Iveland skole...
 

Vi har et sterkt fokus på trafikksikkerhet, hver dag. Trafikksikkerhetsplanen gir oss viktige målsettinger som vi må strekke oss etter. Jeg er glad de ansatte viser lojalitet og er flinke med sikkerheten på Iveland. Jeg håper at dette også gjelder i alle andre anledninger, og at det lokale arbeidet vi har satt fokus på, vil gjelde hele døgnet, hele året. 
For en tid tilbake hadde vi en intern konkurranse om hvem som klarte å bruke minst mulig drivstoff på strekningen Iveland - Grovane. En artig og uhøytidelig konkurranse der vi kombinerte trygg bilkjøring med globale klimatiltak, forteller leder ved Drift & utvikling, Egil Mølland 

De to bildene under viser parkeringsplassene ved kommunehuset og ved Ivelandshallen onsdag ettermiddag. Klikk på bildene for større versjon.

Best-på-parkering-1
Parkeringsplassen ved Iveland kommunehus

Best-på-parkering-2
Flinke lærere ved Iveland skole  

Gode råd fra Nullvisjonen

Rygg inn, det gir mye bedre oversikt når du skal ut igjen, og du unngår uhell

I oljebransjen som er svært sikkerhetsorienterte, har dette vært standard i en årrekke. Nullvisjonen Agder har også hatt fokus på dette temaet i flere år, og på Nullvisjonen Agders bil finner du et motivet - som en oppfordring.

May-Lene-Tom-ErikIveland kommune tok «rygg inn – kjør ut» som et klart og synlig fokusområde da kommunen startet sin flotte satsning på trafikksikkerhet. Nå ser vi nesten aldri biler som kjøres inn på parkleingsplasser ved offentlige bygg. Dette viser at man ved økt fokus kan endre vaner. Iveland kommune har valgt å bruke «gule lapper» som Nullvisjonen Agder har produsert – med et glimt i øyet får bileier et viktig budskap på frontruta som en påminnelse.

Førjulstiden er tiden for småbulking og skrekken er at det skal skje et uhell midt i stresset. Derfor er det tryggest å bruke litt tid på å rygge inn på den ledige parkeringsplassen, mens barna fortsatt sitter i bilen.

Parkerer du med fronten inn, er det uoversiktlig når du skal rygge ut igjen – selv om det er forståelig at mange tenker praktisk ved at bagasjerommet skal være mer tilgjengelig, men rygger du inn er det mye mer oversiktlig å kjøre forsiktig ut med fronten først når du skal hjem igjen. Stopp heller bilen litt før du er helt inne på plass – så har du mulighet for å komme bak bilen med varene, forteller leder ved Nullvisjonen Agder, Tom Erik Dønnestad.

Med slaps og saltsørpe blir bilen skitten, og på mange biler blir også ryggekameraet skittent. Stadig flere har bil med ryggekamera, og både det og sensorer er fantastiske hjelpemidler når man skal rygge – men det er fortsatt viktig å bruke speilene og eget blikk så man har oversikten, særlig når kameraet er skittent. Holder du kameralinsen ren er dette et supert hjelpemiddel. Skrekken er jo å kjøre på noen!

Voksne og barn på vei til og fra, kanskje med handlevogn, kanskje i mobiltelefonen eller samtale med venner/familie – det mørkner og det er skremmende fort å overse en person.
Det å rygge på en søyle, vegg eller annen bil er kostbart og irriterende – men skrekken er jo å treffe et menneske! Denne risikoen reduserer du radikalt ved å rygge inn – og kjøre ut.

Best-på-parkering-nullvisjon
Klikk på bilde for større versjon

 

Kontaktinformasjon