Du er her: Hjem > Mineralkommunen
Pyritt fra Knipane gruver

En av verdens mest kjente:

Mineralkommunen Iveland

Fjellene i kommunen består av en mørk bergart, amfibolitt, som er omkring en milliard år gammel. Denne bergarten er gjennomskåret av en mengde større eller mindre lyse ganger, pegmtittganger, med store partier av kvarts og feltspat og glimmer.

Feltspatpartier som kunne ha en vekt på flere hundre tonn, ble drevet ut og sendt til porselensindustrien i flere europeiske land. Kvarts ble benyttet til fremstilling av ferrosilisium ved Fiskaa Verk i Kristiansand. Også glimmer ble eksportert til bruk som isolasjonsmateriale i elektroniske komponenter og som vinduer i ovner.

Iveland kommune er blitt internasjonalt kjent på grunn av mange sjeldne mineraler som ble funnet i forbindelse med gruvedriften. Enkelte mineraler inneholdt spesielle og sjeldne grunnstoffer som beryllium eller yttrium og ble solgt til kilopris. Andre krystalliserte mineraler var ettertraktet som samleobjekter eller kunne benyttes til produksjon av smykkesteiner. Det er i dag funnet omkring 115 ulike mineraler.

Gruvedriften tok slutt på grunn av for dårlig inntjening selv om en ubetydelig del av den totale pegmatittmassen er tatt ut. Det ligger store verdier og venter på kommende generasjoner...

 

Kontaktinformasjon

Setesdalsmuseet, 379 36303
Servicetorget, 379 61200

 

Tips en venn Skriv ut
Design: Tress Design AS - Programmering: CustomPublish AS
Rådmann Sten Albert Reisænen Kulturleder Finn Terje Uberg